{0351} : Πολιτικής Επιστήμης (Ρέθυμνο)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 12/11/2023

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχολή Κοινωνικών Οικονομικών και  Πολιτικών Επιστημών

Τμήμα Πολιτικής  Επιστήμης (Ρέθυμνο)

Έδρα :

Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, 74100 Ρέθυμνο

Τηλέφωνο:  28310 77450,  28310 77451 Fax : 28310 77455 E-mail: politiki_epistimi@pol.soc.uoc.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης σκοπό έχει την προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας στην Πολιτική Επιστήμη για την εμβάθυνση και κριτική διαχείριση των σύγχρονων πολιτικών προβλημάτων. Αν και έχει συγκροτηθεί σε αμιγή βάση, χωρίς θεσμικές δεσμεύσεις με άλλους κλάδους ή γνωστικά αντικείμενα στους στόχους του περιλαμβάνεται η διεπιστημονικότητα.

Ο συνδυασμός αυτός του επιτρέπει να αναδείξει τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωστικού του αντικειμένου όπως αυτό έχει διαμορφωθεί διεθνώς, όσο και να συνεργαστεί με άλλους επιστημονικούς κλάδους στη βάση κοινών συνεργασιών για την προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το Πρόγραμμα Σπουδών φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει πολιτικούς επιστήμονες, ικανούς να αντεπεξέλθουν στις σύνθετες απαιτήσεις γνώσης και διαχείρισης των πολιτικών φαινομένων και της σύγχρονης δημόσιας πολιτικής σε εθνικό, υπερεθνικό και διεθνές επίπεδο. Στη βάση αυτή και σε συνδυασμό με τη συνεχή επιστημονική και ερευνητική ενασχόληση και παρουσία των μελών του φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Πολιτικής Επιστήμης στην Ελλάδα καθώς και στην αναβάθμιση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της ελληνικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Οι κεντρικοί άξονες του Προγράμματος Σπουδών (κατευθύνσεις) είναι

α) Πολιτική Θεωρία και Κρατικές Πολιτικές

β) Συγκριτική και Ευρωπαϊκή Πολιτική

γ) Πολιτική και Ιστορική Κοινωνιολογία.

Βασικό αντικείμενο του Τμήματος είναι το φαινόμενο της εξουσίας σε όλες τις διαστάσεις του: τόσο ιστορικά, με συγκριτική αναδρομή σε κοινωνικούς σχηματισμούς που προηγούνται του νεωτερικού ορίζοντα, όσο και γεωγραφικά, μέσα από την επίσης συγκριτική εξέταση διαφορετικών πολιτικών και εξουσιαστικών συστημάτων, όσο επίσης και μέσα από την εξέταση του λόγου περί της εξουσίας, ο οποίος καταλαμβάνει το πεδίο της πολιτικής φιλοσοφίας και θεωρίας. Μέσα από την άρθρωση του προγράμματος σπουδών δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους φορείς και τη δυναμική του σύγχρονου πολιτικού συστήματος, εξετάζοντας όλο το φάσμα των αντίστοιχων δυνατοτήτων, από την εκλογική συμπεριφορά μέχρι τις ταξικές δομές των κοινωνικών συμφερόντων, και από την τοπική πολιτική μέχρι τους διεθνείς συσχετισμούς δύναμης.

Η κριτική σκέψη, το ζήτημα των πολιτικών αξιών και της κανονιστικής διάστασης της πολιτικής καλλιεργούνται σε συνδυασμό με την συστηματική εξέταση διαδικασιών λειτουργίας και μεταβολής των δομών εξουσίας. Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει πολιτικούς επιστήμονες, ικανούς να αντεπεξέλθουν στις σύνθετες απαιτήσεις γνώσης και πραγμάτευσης των πολιτικών φαινομένων και της σύγχρονης πολιτικής σε εθνικό, υπερεθνικό και διεθνές επίπεδο. Προσφέρει μαθήματα και ερευνητική επίβλεψη στα βασικά πεδία του αντικειμένου (πολιτική φιλοσοφία και πολιτική θεωρία, συγκριτική και ευρωπαϊκή πολιτική, πολιτικό σύστημα – με έμφαση στην Ελλάδα – διεθνείς σχέσεις) καθώς επίσης και δεξιότητες απαραίτητες στους σημερινούς φοιτητές (ξένη γλώσσα, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.ά.). Προς πλαισίωση της ερευνητικής δυναμικής, στο Τμήμα λειτουργεί επίσης και Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Πολιτικό σύστημα και δημόσιες πολιτικές.

Τα βασικά μαθησιακά αποτελέσματα είναι τα κάτωθι: Οι φοιτητές και φοιτήτριες:

να αποκτήσουν εδραία γνώση και σύστοιχες δεξιότητες για την ανάλυση και διαχείριση των διαχείρισης των πολιτικών φαινομένων και της σύγχρονης δημόσιας πολιτικής σε εθνικό, υπερεθνικό και διεθνές επίπεδο

να αποκτήσουν εδραία γνώση και σύστοιχες δεξιότητες ανάλυσης, έρευνας και εφαρμογής στα βασικά πεδία- κλάδους της Πολιτικής Επιστήμης (πολιτική φιλοσοφία και πολιτική θεωρία, συγκριτική και ευρωπαϊκή πολιτική, δημόσιες πολιτικές, πολιτική κοινωνιολογία, διεθνείς σχέσεις)

να αποκτήσουν και αναπτύξουν κρίσιμες οριζόντιες δεξιότητες (επάρκεια και χρήση της αγγλικής γλώσσας, ψηφιακή ικανότητα και IT δεξιότητες, δεξιότητες στην εφαρμογή στατιστικών πακέτων επεξεργασίας κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων κλπ)

να αναπτύξουν την ικανότητα αυτενέργειας και να αναπτύξουν ερευνητικές δεξιότητες αναφορικά με τα βασικά πεδία της πολιτικής επιστήμης (μέσω κυρίως των Σεμιναρίων αλλά και της εκπόνησης Πτυχιακής Εργασίας)

να ενισχύσουν την απασχολησιμότητά τους μέσω της Πρακτικής Άσκησης.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Πολιτική Επιστήμη, Το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης, Κράτος και κοινωνία στη νεότερη Ελλάδα, 1830- 1940, Το κυπριακό ζήτημα, Τα πολιτικά συστήματα στα Βαλκάνια, Διοικητική οργάνωση του κράτους, Χώρος και εκλογική ανάλυση, Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Θεωρίες για τον ολοκληρωτισμό, Μαθηματικά στην πολιτική επιστήμη, Σύγχρονες κοινωνιολογικές θεωρίες, Εισαγωγή στην πολιτική οικονομία, Ποσοτικές μέθοδοι ανάλυσης στις κοινωνικές επιστήμες, Σύγχρονες Πολιτικές Θεωρίες, Αντικοινοβουλευτισμός και δικτατορίες στην Ελλάδα, Σύγχρονες θεωρίες κοινωνικού συμβολαίου, Μειονότητες και Πολιτική στα Βαλκάνια, Οντολογία και πολιτική, Εμφύλιοι πόλεμοι στο σύγχρονο κόσμο, Νέα κοινωνικά κινήματα, Αγγλικά, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης αποκτούν όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας σε μια πλειάδα επαγγελματικές περιοχές όπως, ενδεικτικά, εκπαίδευση, διοίκηση, ερευνητικά ινστιτούτα και όμιλοι προβληματισμού, εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες συνηγορίας, εταιρείες μελετών, ανάλυσης (εκλογικής) συμπεριφοράς και επικοινωνίας, εκδόσεις και εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων. Ειδικότερα, οι φοιτητές/ήτριες του Τμήματος  μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις επαγγελματικών ειδικοτήτων με εμπειρικό προσανατολισμό (ποσοτική έρευνα, στατιστική επεξεργασία, κ.λπ.) όσο και σε αυτές με ευρύτερο ποιοτικό περιεχόμενο και στόχευση (κριτική, αναλυτική και συνθετική ικανότητα, λήψη αποφάσεων , κ.λπ.).

Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του Τμήματος είναι Πολιτικοί Επιστήμονες, με ισχυρό εκπαιδευτικό προφίλ λόγω της σύστασης του προγράμματος σπουδών, αλλά και ενισχυμένο επαγγελματικό προφίλ λόγω των μαθησιακών αποτελεσμάτων που συνδυάζουν εξειδίκευση και οριζόντιες δεξιότητες, όπως και με ενισχυμένη απασχολησιμότητα λόγω της Πρακτικής Άσκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρακτική Άσκηση αποτελεί προαιρετική δυνατότητα επιλογής των φοιτητών και φοιτητριών, είναι οργανικά ενταγμένη στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος και η επιτυχής υλοποίηση της οδηγεί στην αναγνώριση δύο (2) μαθημάτων Υποχρεωτικών Επιλεγόμενων Παραδόσεων (ΥΕΠ). Εκτός της πολυδιάστατης, συστηματικής και ερευνητικά εδραιωμένης διδασκαλίας των επιμέρους πεδίων του ευρύτερου αντικειμένου της πολιτικής επιστήμης που θεραπεύει το Τμήμα, κρίσιμη είναι επίσης η μεθοδική και εμπεριστατωμένη πρακτική αξιοποίηση της προσκτηθείσας γνώσης και ακόλουθα η επικαιροποίηση και ανάπτυξη περαιτέρω δεξιοτήτων και ικανοτήτων των νέων πολιτικών επιστημόνων, προκειμένου να βελτιώσουν περαιτέρω τις δυνατότητες και προοπτικές τους για να καλύψουν αποτελεσματικά θέσεις εργασίας στη δημόσια διοίκηση, σε ΟΤΑ, σε Μ.Μ.Ε., σε εταιρείες πολιτικής έρευνας και έρευνας γνώμης, σε ερευνητικές δομές και δομές κοινωνικών εταίρων, σε εταιρείες και επιχειρήσεις, αλλά και σε έτερους νευραλγικούς τομείς- πεδία της αγοράς εργασίας. Για όλους αυτούς τους λόγους το Τμήμα έδωσε εξαρχής ιδιαίτερη έμφαση στην Πρακτική Άσκηση, η οποία συνεχίζεται ανελλιπώς και επιτυχημένα από το ακαδ. έτος 2002- 2003.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης εργάζονται κυρίως στη Δημόσια Διοίκηση και σε ΟΤΑ, σε ΜΜΕ, σε Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα Δομές Κοινωνικών Εταίρων, στον ευρύτερο ιδιωτικό Τομέα, αλλά και κάποιοι εκ των αποφοίτων κατέχουν ήδη ακαδημαϊκές θέσεις ως Διδάσκοντες- Μέλη ΔΕΠ σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Λίγοι απόφοιτοι εργάζονται στη 2βάθμια εκπαίδευση, αφού παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Πολιτικής Επιστήμης από την Πολιτεία, παρά τις συστηματικές παρεμβάσεις των Τμημάτων Πολιτικής Επιστήμης.

Μπορεί να εργαστεί :

    •  στη δημόσια διοίκηση, στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση,
    • σε γραφεία περιφερειών, εθνικούς ή διεθνείς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς,
    • σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με διεθνείς σχέσεις, ως διπλωμάτες (ιδιαίτερα στην κοινοτική διπλωματία),
    • σε φορείς που ασχολούνται με την πολιτική ανάλυση, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις,
    • στα μέσα ενημέρωσης και σε εταιρείες δημοσκόπησης, δημοσίων σχέσεων και εισαγωγών
    • επίσης ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των   πτυχιούχων Πολιτικών Επιστημόνων   είναι  αντίστοιχα,  του εργασιακού τους περιβάλλοντος και καθεστώτος.
  • Για παράδειγμα, αν εργάζεται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα προβλέπονται από τον  Ν. 1566/1985, άρθρο 14, (ΦΕΚ 167/τ.Α’/1985) και  από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις:  

  • Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης web site: http://hpsa.gr
  • Πανελλήνια Ένωση Νομικών & Πολιτικών Επιστημόνων. web site: http://penpe13.blogspot.gr/
  • Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).web site: http://www.olme.gr/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής  

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0351

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  252 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Αρχαία Ελληνικά : 25 %

Ιστορία : 25 %

Λατινικά : 25 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας : α) Διοίκησης και Οικονομίας.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %

Νέα Ελληνικά : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 14.725

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 9.425

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 10.000

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 8.025

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ